onsdag 31 augusti 2011

Besök på hembygdsgården av Upplandsmuseet


Museikommittén på hembygdsgården har ända sedan i våras försökt att pussla ihop en tid med Upplandsmuseet, för att de ska komma och titta på våra textilier. De förvaras inte optimalt, om man säger så. Fukt, mögel och möss är ständiga faror. Igår så var det äntligen dags. Maria Hallengren har gjort jättefint och skaffat skyltdockor som vi kan klä i gamla dräkter. Bara beröm från Upplandsmuseet där! Men vårt eget museum som är i en lada, där kan åtskilligt göras. Textilier får inte hänga från krokar, då går de sönder. Allt ska rullas på papprullar och förvaras liggande. Möjligen kan man hänga saker rakt från rullarna. Knappnålar i kläderna är no,no! Det finns rostfria knappnålar om man nu måste använda sådana. Men museet sa uppmuntrande att de hade sett mycket värre än det vi visade upp! Skönt att höra, men nu måste vi nog plocka ner det som hänger före vintern och ta nya tag till våren. Galgar ska vadderas, överdrag fixas, Svensk Museiservice hjälp! Själv tog jag ner en vadderad understubb från väggen som nu ligger i bilen och torkar. Jag har hållit på med museet i 12-13 år och under den tiden har den aldrig varit torr. Vadderingen fungerar som ett läskpapper. Det mest positiva var att  kläderna inte var malangripna. Eftersom kläderna inte förvaras i uppvärmda utrymmen fryser ev mal ihjäl på vintern. Så tyckte de naturligtvis att hela hembygdsgården var jättefin! Och det är den. Tänk om fler ville engagera sig, så skulle det bli ännu bättre!

När museifolket hade åkt, skulle Ture stänga luckorna på dansbanan eftersom han ändå var där. Jag gick fram till honom och undrade om jag kunde hjälpa till och då upptäckte vi detta:

En fladdermus som hade sökt skydd från dagsljuset bakom en lucka. Den bara hängde där upp och ner och verkade totalt ostörd av vår närvaro. Men Ture fällde tillbaka luckan och sa:"Den där får jag stänga en annan dag." Så lilla fladdermusen fick sova vidare...gulligt tycker jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar